Dr. Judith Herder werkt als longarts in het St Antonius Ziekenhuis. Het grootste deel van haar tijd begeleidt en behandelt ze patiënten met longkanker. In dit interview met Beyond Magazine vertelt zij over samenwerking in het nieuwe ziekenhuis, de centralisatie in de zorg en stoppen met roken.
Let’s work is het thema van deze editie van Beyond Magazine en inderdaad is kanker en werk voor longarts dr. Judith Herder wel een bekend thema.
Mesothelioom is misschien wel het bekendste voorbeeld van een werk-gerelateerde kanker. Herder: “Patiënten met mesothelioom zien we helaas regelmatig, dat is heftig. Het instituut asbestslachtoffers doet goed werk, vooral op het financiële gebied en met juridische begeleiding. Helaas is er de laatste tijd niet veel verbeterd in de behandelingsmogelijkheden, maar dat komt er nu gelukkig wel aan.” Weer aan het werk gaan na kanker wordt ook besproken. “Vanmorgen sprak ik een mevrouw die pas geopereerd was en vroeg of ze weer mocht werken. Wat mij betreft kon dat wel, als jij je daar prettig bij voelt moet je het zeker doen en dan helpt het je ook verder.” Ook zie je steeds meer dat patiënten tijdens de behandeling blijven werken. “Zo zie ik een man met uitgezaaide longkanker die al jarenlang op en af chemotherapie heeft, die is gewoon blijven werken, voor de volle 100%. Dat zie ik steeds meer.” Herder vervolgt: “Dat kan niet voor iedereen. Misschien kun je niet alles doen, maar het is goed om voor een deel weer op de werkvloer te zijn. Werkomgeving is heel belangrijk, het is echt een positieve energie.”
“Patiënten met mesothelioom zien we helaas regelmatig, dat is heftig. Het instituut asbestslachtoffers doet goed werk, vooral op het financiële gebied en met juridische begeleiding. Helaas is er de laatste tijd niet veel verbeterd in de behandelingsmogelijkheden, maar dat komt er nu gelukkig wel aan.”
.
Lees het volledige artikel op de website van Beyond Magazine >>
Interview: Medix Publishers Tekst: Suzanne van de Graaf Beeld: Vincent Schiphorst