Met een ééndaags diagnoseprogramma kan worden vastgesteld of iemand met een ‘vlekje’ op een longfoto longkanker heeft. Dit blijkt uit onderzoek van Jos Stigt die op 19 juni 2013 zijn proefschrift over dit onderwerp verdedigde.
.
.
.
.
.
.
.
Longarts Jos Stigt, werkzaam in Isala Klinieken te Zwolle, verdedigde op 19 juni 2013 aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn proefschrift “Thoracic masses; from chest radiography and ultrasound guided biopsies to molecular biology”. Meerdere aspecten en toepassingen van moderne diagnostiek naar zowel goed- als kwaadaardige tumoren in de borstkas kwamen aan de orde.
In Isala Klinieken is een procedure ontwikkeld waarmee in één dag alle diagnostiek wordt uitgevoerd om te achterhalen of iemand met een verdachte longfoto ook echt longkanker heeft. Het blijkt dat bij 85% van de patiënten alle onderzoeken voor de diagnose en het tumorstadium op één diagnosedag kunnen worden afgerond. Het behandelplan kan over het algemeen binnen een week met de patiënten worden besproken. Om een dergelijk diagnostisch programma effectief te laten werken zijn een goede patiëntselectie, een protocol of werkplan en het complete scala aan moderne diagnostische technieken nodig. Daarnaast moeten er artsen aanwezig zijn die de resultaten kunnen interpreteren en met de patiënt kunnen bespreken.
Deze vorm van diagnostiek heeft verschillende voordelen voor de patiënt. Alles gebeurt in één ziekenhuis op één dag. Daarnaast bleek dat de bronchoscopie die routinematig wordt uitgevoerd bij deze patiënten en als belastend ervaren wordt, vaak overbodig is. Dezelfde informatie kan worden verkregen met puncties of biopten die nauwkeurig en veilig onder echogeleide kunnen worden gedaan. Eéndaagse diagnostiek zou een grote vooruitgang voor de patiënt kunnen zijn.
Bron: Beyond Magazine
RUG, Isala Klinieken en Medical Facts